Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

 

Грънчарят и глината

Хуан Хавиер Ортиз

 

ВЪВЕДЕНИЕ

Библията показва много преобрази, чрез които Бог е илюстриран. Те ни показват различни аспекти на връзката на Бог с нас. Образът на ГРЪНЧАРЯ ни показва как Бог оформя нашия характер, както грънчарят оформя глината.

 

I. Бог е Грънчар.

1. Бог е като грънчаря, който знае какво прави.- Той знае своя занаят и знае как да работи с глина. Не се нуждае от съвети. В работата си Той е несравним.

2. Бог знае какво да прави с калта (тоест с твоя живот) .- Добрият грънчар познава свойствата на глината. Бог те познава, както никой друг не те познава и знае как да работи, как да оформи и да обогати твоя характер.

3. Бог работи индивидуално. Той прави серийно производство, има милиони и милиарди хора по целия свят, но Бог има лични отношения с всеки един поотделно.

 

II. Ние сме глината:

1. Калта сама по себе си, няма никаква стойност .- Тя добива стойност, само когато Грънчарят й придаде форма. Ние нямаме никаква стойност, без Бог. Ние ще добием стойност, само ако позволим на Бог да ни оформи. Нека Му се доверим безусловно, че Той ще направи с нашия живот - от нас, "уникално произведение на изкуството".

2. Калта не се противопоставя, когато занаятчията я обработва - Глината е моделируема. За разлика от твърдия метал, глината, се поддава лесно на промяна и оформяне. Ние трябва да бъдем като глината. Не трябва да се противопоставяме на Бог да работи при оформянето на нашия характер.

 

III. ВАЖНОСТТА  НА  ПРОЦЕСА

1. Омесването на глината се извършва, когато Бог започва да меси изходната маса, която първоначално е "доста твърда", което символизира нашата гордост, арогантността ни и нашият „аз”, докато тестото "омекне", т.е. докато ние придобием мек характер /податлив на Божиите призиви в живота ни/.

 

2. Формоването /придаването на определена форма/ .- След омесването на тестото глината е мека, но лесно се деформира, поради което грънчарят - Бог трябва да ни извае, като ни придаде формата на характера Христов.

 

3. Изпичането на глиненото изделие.- Докато глинения съд не премине през пещта, за да се закали, на него ще му липсва твърдост, както на незакаления характер му липсва последователност! Бог допуска да влезем в пещта на скръбта, защото това изпитание ще засили нашия характер. Но не забравяйте, че когато ние сме в огнената пещ, Бог вече е с нас (Даниил 3:15-27, Исая 48:10)

 

4. Разноцветната украса - Тя идва на финала. Ние сме като глината, след излизането от пещта на изпитанията – неугледни сме, въпреки, че вече сме придобили правилната форма и нужната твърдост, ние все още се нуждаем от Божията прецизна довършителна работа. Той поставя като украса на нашето новородено „аз”: кротост, благост, милост и търпение.

5. Лакирането.- Не го подминавайте небрежно като ненужно ! Когато фигурата бъде лакирана, тя вече е толкова ярка, че ГРЪНЧАРЯТ може да види отражението на лицето СИ в завършеното по този съвършен и мъдър начин изделие. Освен това, Бог иска да отразяваме Неговия характер в нас, така че другите хората да могат да видят Божият Образ в нас.

 

IV. Крайният продукт.

Това е християнски характер оформен и затвърден вътре в нас, Неговите деца, тоест характера на Христа, който и ние сме придобили.

 

СУРОВИНА-глината = Нашият характер

1. Подвластна е на „старото ни ‘аз’ , на неновородения човек.

2. Злите помисли за отклоняването ни от пътя на доброто, са често явление, при някои личности са перманентни.

3. Търсим единствено и само личния си интерес, добруване и благосъстояние.

4. Всичките си пари изразходваме за лични нужди и желания.

5. Свободното време е посветено на пороци или на уж-невинни хобита.

6. Търси се единствено задоволяването на личните желания и инстинкти.

7. Води се живот, без да се взима под внимание Бог и Неговата воля.

8. Не слушат нито разбират намеренията на Бога и Неговите съвети.

9. Изпитват непреодолими трудности да признаят грешките си.

10. Сърцето обича света и неговите неща.

 

Крайния продукт - Блестящ шедьовър на Божията премъдрост и любов!

 

Отражение на природа и на характера Христови.

 

1. Владетел е Светият Дух.

2. Мисленето на личността е обхванато и завладяно от Божиите мисли и от желанието да бъдеш добър Негов слуга.

3. Първо търсиш доброто на ближния и едва после твоето собствено добруване.

4. От парите си първо отделяш за десятъци и дарения с радостно сърце.

5. Отделяш от времето си, даже жертваш времето си за да служиш на ближните си.

6. Непрестанно благодариш на Бога с искрено сърце.

7. Бог дава живот значение. (Йоан 17:3)

8. Божиите съвети и напътствия ръководят ежедневното ти ходене.

9. Можеш да признаеш грешките си, ако си допуснал такива и да ги поправиш с желание.

10. Сърцето ти обича Божието творение – всеки е твой ближен!

 

Заключение:

Бог има лично отношение към теб. Той иска да направи едно произведение на изкуството от живота ти, и от теб, не се съпротивлявай. Бъди Му сътрудник, способствай на Бог за да станеш мъжа или жената, който трябва да бъдеш /такъв какъвто Бог копнее да бъдеш !/ . Има само един единствен начин да бъдеш полезен слуга на Господа: позволи на "Грънчарят на грънчарите" да приключи работата си в теб !

 

Хуан Хавиер Ортис Молинерос, гр. Кито, Еквадор

   http://www.blogger.com/profile/08236580320110113843

 

Превод: Таня Костадинова

Free Web Hosting