Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

Джинът от бутилката,

кучето, което ни обича безусловно

и ни ближе раните,

личният Исус.

Ти по кой начин гледаш на всемогъщия Бог?

 

Той не е като хората и винаги те вижда. Той не е като човешките същества, защото може да прощава отвъд техните възможности и желания. Кой си ти ако Той не те кара да се страхуваш и не може да те задоволи, ако думите Му не те разтреперват и любовта Му не е способна да те накара да откликнеш? Кой си ти, че търсиш удоволствие и смисъл извън Него?

 

Чувал ли си, че любовта на Бога е безусловна? Не е вярно. Ако това твърдение разклаща света ти и самочувствието ти, постигнало е целта си. Да, словото Му е пълно с обещания. Но всички имат условия. Никога не забравяй кой понесе наказанието вместо теб, не забравяй, че жертвата Му заслужава не само милостта на Отец, но и твоето подчинение.

 

Чувал ли си, че Бог ще направи всичко, за което го помолиш и че се трогва дори повече, когато се помолиш заедно с друг? “Хайде да се съгласим в молитва!” Нещо като добрия джин, който се събужда само когато го потъркаш? Как ти звучи тогава обещанието: “Преди да са Mе помолили, Aз ще отговоря”? Не е вярно, че нищо не става без молитва. Кой е помолил Господ да създаде небето и земята? Кой Го е помолил да изработи спасение за хората Си? Напротив, Неговата ръка сама го изработи. Запомни, че не можеш да изнудиш Господ с използване на името на Сина Му, с дълга молитва или със съгласяване с друг. По този начин ли разчиташ да стигнеш до трона Му? Той няма да отговори заради теб, а заради Себе Си.

 

Но, разбира се, “Бог има план за твоя живот”. Колко важен се оказа човекът! Как личи от това богословие, че дори повярвалите продължават да смятат себе си за център на вселената! Смири се, осъзнай че не ти властваш над живота си! Ти си продаден на Сатана ако не си подчинен на Христос.

Ние сме по-скоро част от Божия план, участници по милост, които гледат Бога в лицето не заради личните си заслуги, а заради Исус, който е целта в този план.

 

Чувал ли си, че Бог действа различно с всеки? Съблечи лъжата и ще видиш основата на това твърдение: “Всеки има своя истина. Всеки има право да живее както иска.” ВСИЧКИ сме еднакво гнусно грешни. ВСИЧКИ трябва да се покаем. Ако има сред нас такива, които не бързат да оставят греховете си, Божият план не е виновен за това.

Затова не казвай: “Господи, на Твоето време!” когато става въпрос за покаяние, освещение и подчинение. Времето е ТВОЕ и времето е сега.

 

Чувал ли си в трудни ситуации измъкването: “Господ ще промисли”? В такива моменти хората отказват да мислят. Спират се от страх, от мързел, от желание да следват похотта си. Начинът да излезеш от кашата не е “Господ да промисли”. Начинът е да разбереш какво е промислил – да го търсиш и да го изпълниш.

 

- Имам този проблем, имам този грях…

- Давай тогава, покай се и се промени.

- Аз без Господ нищо не мога да направя.

- Но Господ е с теб!

- Разбира се! Винаги е с мен.

- Тогава защо не се променяш?

- Защото без Господ нищо не мога да направя.

Този човек идва при Бога със съмнението, че има Бог. Попитай го дали е вярващ.

Тогава ние ли трябва да вършим работата или Господ? Ако четеш малко по-внимателно библията, ще стигнеш до това объркване и накрая до истината: Бог иска от теб само неща, за които смята да ти помогне. Неща, които не можеш да направиш сам. И все пак ги иска: “Измийте се, очистете се, престанете да вършите зло, научете се да вършите добро” (Исая 1:16, 17) ; “направете си ново сърце и нов дух” (Езек. 18:31); “Но с божията благодат съм каквото съм, и дадената на мене благодат не бе напразно, но трудих се повече от всички тях – не аз, обаче, а Божията благодат, която беше с мене.” (1Кор. 15:10)

Ако искаш да си създадеш ново сърце и да се научиш да вършиш добро, ще откриеш, че борбата е ежеминутна. Нямаш право да заспиш, нямаш право да си почиваш в старите удоволствия, да се забавляваш с християнски филми и да хващаш тен на плажа заедно с братя християни.

 

Приел ли си Исус Христос за личен спасител? Феновете за Депеш Мод също. Те разбират по-добре егоизма на този израз. Евангелизаторите предложиха на егоцентричните хора добрия джин, личния слуга и го нарекоха “личен спасител”. Ако го приемеш, добре за теб. Но никога не се замисляш дали той приема това, което ти продължаваш да си и да вършиш.

Твоя собствен, личен Исус.

Някой, който да чува молитвите ти,

някой, когото го е грижа.

Протегни се и ме докосни! – Ако си виждал полуголия Дейв Геъм да пее за личния Исус, ако си виждал злия блясък в очите му и възбудата, от която се поти, знай, че си същия в душата си, когато слагаш себе си на първо място.

 

Какво изпитваш към мен сега? Ще скъсаш ли листа или ще го напоиш със сълзи? Посмях да пиша във второ лице единствено число. Аз понесох горните изобличения от Господ, размислих и ги написах както ги чух. Приеми любовта, която е искрена с теб.

 

Лора Добрева

 

Free Web Hosting