Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

Празниците на преминаващия свят

(или за общото между коледната украса, светещата тиква и магическата пръчка)

 

Коледа отново облече бодливия си зелен кожух и тръгна на победоносно шествие по света. Новините от Лапландия за приготовленията и тръгването на път на “коледния вълшебник” са сред водещите в емисиите. bTV сериозно пита зрителите си дали вярват в Дядо Коледа. Празникът дава повод и извинение на голяма част от родителите да излъжат децата си и да ги направят поклонници на една мъжка вещица. Какво друго е Дядо Коледа, освен брат на Дядо Торбалан, чичо на Големия Сечко, който вместо метла ползва шейна за да лети. Би се качил и на метла, но има прекалено много товар в чувала. А малките джуджета, които му прислужват, не са ли роднини на елфите, тролите, зелените човечета – на библейски език: зли духове. И колко повече господарят им е демон, известен като “духът на Коледа”! Дух на благотворителност и дух на опиянение, който кара хората да окачват странни предмети в къщите си, да седят в тъмното и да им се възхищават. Дух, който чрез подаръците възпитава в децата още по-голяма любов към вещите и по-силен копнеж за притежание. Дух, който подхранва любовта на родителите към разказването на измислици – отчасти от влечение към свръхестественото, отчасти от желание децата да ги оставят за малко на мира.

Фантастите извършват същия грях: представят лъжи за устройството на вселената и размиват доброто и злото. Стивън Кинг, Дийн Кунц, Толкин и Роулинг имат милиони поклонници, с които седят край огъня и на които разказват изродите на въображението си. Истории за магьосници и демони, истории, чрез които страхът става наркотик за милиони младежи, а стремежът им да се доближат до света на мъртвите се усилва.

Никой дявол не може да принуди човека да гледа филм, който не му харесва. Затова на малки и големи им прави удоволствие ужасът от следната гледка: летящо черно призрачно създание застава срещу жертвата си и изсмуква душата й. В “Хари Потър” това се нарича “целувката”.

Майкъл Джаксън, приятелят на децата, е истински професионалист в сплашването. Той е способен да свали 5 кожи от себе си за 5 минути и всеки път да ви пита: “Сега изплаших ли те?” И въпреки че вече не е модерен, духът, който действа в него, от години върлува из Щатите. Там децата се дегизират като вещици на Хелоуийн с цел да разсмеят възрастните и да получат сладки.

Тиквите светят, шейните летят, елените говорят – дяволът постоянно впечатлява с чудесата си. Или се е обърнал срещу себе си, за да може “добрият магьосник” Хари Потър да победи тези, които смучат души? Подобно на него, Дядо Коледа има свръхестествени възможности. Извън приказките, в грозната реалност: сатанинската религия осигурява на последователите си ученичество и изкачване в йерархията, като на всяка стълба получават “повече сила”.

Шотландските бойци могат да се колят един друг, но последният няма да владее земята. Вечната победа е за Господ Исус Христос, Който скоро ще дойде да съди. Тогава нито лъжците, които разказват истории, нито страхливците, които обичат да ги слушат, ще влязат в царството Му. (Откровение 21:8)

Ако в църквите и в домовете ни има коледна украса, какво всъщност празнуваме? Ние знаем, че най-големият празник, идването на Христос и сватбата Му с Църквата, предстои. Или и в нас се е заселил духът на Коледа с неговата благотворителност и с украсата, която му е посветена? Познаваме ли Божията почивка, святия празник – съботата? Тя е всекидневна за нас. В този празник угощението ни се състои в това да вършим волята на Отец. (Евреи 4: 10, 11; Йоан 4: 34)

Или широко сме отворили обятия за всички подаръци, които преминаващият свят може да ни даде?

Free Web Hosting