Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

Хапче за църква

 

В стария завет храмът беше мястото, на което Бог се срещаше с хората през определен период. Днес храмът е мястото, в което Бог живее постоянно, а именно – тялото и душата на вярващия.

Църквата, както я определя новият завет, са всички вярващи и покаяли се хора на земята, а местната църква е група вярващи, живеещи в едно населено място. Затова на едно събрание не може да се каже “църква”, дори и то да се събира 2 пъти в седмицата. Църква има когато има обща съдба, общо служение, едно кръщение, един Исус. Хората в църквата живеят заедно и затова се обръщат един към друг по име, а не с “братко” или “сестро”.

В църквата никой не си позволява да е по-богат от другия, дори в държави, отхвърлили комунизма. Защото в църквата няма национална идентичност, джентълмени, феминистки и култура. Между другото, в църквата няма и изкуство. Вместо него има поклонение и прослава на единствения Бог и на Сина му Христос.

В църквата всички са талантливи - не заради себе си, а заради щедростта на Бащата, който не прави разлика между децата си. И защото са пожелали и приели талантите си от Бога.

Животът заедно включва ядене на една и съща маса, когато вярващите могат да “разчупят хляба”. Този хляб им напомня за тялото на Спасителя, убито от греховете им и така алчността за храна не може да ги владее – твърде много ги смирява гледката на разпънатия Христос. Когато пият вино, червено като кръвта му, не им идва на ум да се напият, защото така песента им на благодарност ще секне.

Днес, понеже протестантите са реформирани католици, те взимат хапче за църква. Казва се нафора. Пият и сироп за църква: глътка червено вино. Ето предписанието, което спазват:

 

Лекарството се взима само на събрание в зала, принадлежаща на регистрирана църква. Не действа, освен ако не се поеме едновременно от всички. Препоръчва се тези, които се чувстват виновни пред Бога или са се скарали с друг член на църквата, да не го взимат, защото ще се отровят. Лекарството създава чувство за принадлежност и успокоява съвестта. Ефектът на църквата, създаден от него, трае 4 седмици (или по-малко, според дозата, определена от пастора). След това трябва да се вземе отново.

Free Web Hosting