Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

ХРИСТИЯНИНЪТ

Как да разпознаем истинския?

 

Познава се по плодовете.

 

И понеже устата говори това, с което прелива сърцето:

- вслушай се в думите му. Говори ли ясно, точно? Когато твърди, че разбира нещо, способен ли е да ти го обясни? Може ли да отговори на въпроси като “Защо един добър Бог позволява цялото нещастие на земята?” “Трябва ли да се спазва съботата?” “Защо има толкова различни деноминации?”

Ако е истински, той ще ти говори с Писанията. Не в стила на някой превод на Библията, на изкривен български, които никой друг освен Славейков не е използвал, а на съвременен език. Той прилага истините и спазва заповедите, а разбирането му проличава в говора.

Божието мнение е единственото за него. Той всъщност не използва много думата “мнение” или израза “право на собствено мнение”. Надживял е тези неща, защото е умрял за себе си.

 

- разгледай главата му. Гледа ли те в очите? Има ли грим? Специално оформени бакенбарди или мустаци? Проявил ли е несъгласие с цвета или формата на косата, дадени му от Господа?

 

- виж дрехите му. Забелязва ли се отдалече? Има ли твърде тесни, прозрачни, къси дрешки?

Със суетата си заявяваме, че не желаем да се смалим, за да бъде Исус все по-голям в живота ни.

 

- вгледай се в символите по него. Има ли бижута или символи по дрехите? Тениска на Hillsong, верижка с кръстче, гривничка с рибка? Мартеничка, пръстен(и), лентичка “не сте сами”, халка на веждата (знак за “екстравагантно поклонение”)…

Ако символите са светски, пред теб е един светски човек, който може следващата пролет да ти скочи по време на някой кукерски обичай или да ти заговори за истините в музиката на U2. Ако символът е “християнски”, той идва да замести христовия характер и дела в живота на човека. Божиите дела носят слава на Бога, а нещата, с които човекът се хвали и кичи – на човека.

 

- попитай какво работи. Един лекар, изпълняващ хипократовата клетва, един актьор (професионален лъжец), дори и да играе Христос, един бизнесмен, който не декларира целите заплати на работниците си пред държавата, един продавач в секс шоп, един музикант, който в различна обстановка свири романси и хваление, не пие само от Извора на Живота – той бавно се трови на бара на света и дори черпи другите с фалшивия си алкохол.

 

- разбери за какво има време. Служи ли на бедните, вдовиците, сираците, болните, възрастните? Или ходи на тенис, кино, почивки на море, пикници, “християнски” младежки лагери, гледа мачове и филми, защото светът го е уморил и дяволът подръпва хомота му към места за “почивка”?

 

- виж за какво харчи парите си. За лекарства? За нови дрехи, защото старите вече не му харесват? За да подари скъп подарък на богатия си шеф?

 

- виж как се храни. Яде ли без да е гладен? Преяжда ли?

 

- има ли проблем със скуката? Несъмнено защото е мързелив.

 

- какво обича да гледа по телевизията? Човек никога не си остава с гледането. Той практикува това, което е видял.

 

Поздрави от авторката! Аз първо проверих себе си по горните критерии, а и повечето бяха вдъхновени от собствените ми грехове. Направи и ти така.

Free Web Hosting