Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

 

Лутераните в Минеаполис и торнадото

 

На 19 август в Минеаполис, щата Минесота, САЩ, едно неочаквано торнадо счупи върха на кулата на лутеранска църква и срути няколко палатки в двора на църквата. Казват, че след като поразило църквата, торнадото се вдигнало. В момента в съседна сграда лутеранските „лидери” заседавали, за да решат дали хомосексуалисти могат да са свещеници в деноминацията им. Мнозина американци и хора от други държави посочиха лутераните с пръст и заявиха, че това било израз на Божия гняв срещу приемането на хомосексуализма в църквата. „С това лутеранската църква на Америка се отдели от Божията благодат и от Църквата на Исус на земята”, беше един от изводите.

Има обаче един по-дълбок и сериозен проблем: самото съществуване на деноминации с различни имена: лутерани, баптисти, петдесятни, епископални, методисти…. И всички смятат, че това „разнообразие” било Божи план. Кажете, не четете ли посланията на Павел?

10 Моля ви се, братя, за името на нашия Господ Исус Христос, всички да говорите в съгласие, и да няма раздори между вас, но да бъдете съвършено съединени в един ум и в една мисъл. 11 Защото някои от Хлоините домашни ми явиха за вас, братя мои, че между вас имало разпри. 12 С това искам да кажа, че всеки от вас дума: Аз съм Павлов; а аз Аполосов; а аз Кифов; а пък аз Христов. 13 Нима се е разделил Христос? Павел ли се разпна за вас? Или в Павловото име се кръстихте? (1 Кор. 1)

Преди Аполос и Кифа, днес Калвин и Уесли… и хиляди други по-малки папи. И стотици хиляди „овце”, които избират деноминация според интересите и вкусовете на плътта си, според греховете, които обичат и които могат да търпят. А кошарата за овцете е една. Това означава, че всички са заедно в Духа. Те вярват в едни и същи учения – не само „главните”, а и „второстепенните”. Исус влиза в кошарата само през едно място – през вратата – и той самият е врата. Няма никакви „индивидуални начини на действие”. Това единство изключва разделението на деноминации.

Хората, които твърдят, че принадлежат на Христос, отдавна не са „съвършено съединени в един ум и в една мисъл”. Защо тогава Бог не срути сървърите на „християнските” форуми, в които със злоба и сплетни се хули името му? Защо не изчезнат блоговете и сайтовете, които разпространяват заблуди? Защо покривът на местната църква не е паднал след последното представление на „арт” служението или поредната проповед за Бога, който ще ни направи богати и здрави? Защо ти и аз не паднахме мъртви последния път, когато излъгахме Святия Дух? Със сигурност не е за да можем днес да сочим с пръст лутераните и да си мислим, че това е първата и последната им (ни) грешка. Бог лекичко побутна тези заслепени хора с пръст. Нас, които ни боли от търпимостта към греха на хомосексуализъм, би трябвало да ни боли ужасно от търпимостта към раздорите и Божият пръст да ни изравни със земята.

Да се молим за себе си и за лутераните, защото лесно ставаме синове, ученици и почитатели на хора, забравяйки за Бащата, Учителя, за Господ Исус.

Дано с това послание Святият Дух отнеме от овцете на тези „пастори”, които се страхуват точно от това. Чувала съм за „краденето на овце” от църква в църква. Дано Исус да сложи в ред кошарата на живота на всеки от нас, като изгони крадеца и наемника. Да ни извади изсред козите ако трябва. Да прибере загубените и избягалите.

 

4 септември 2009
Лора Добрева

 

Free Web Hosting