Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

Противозачатъчни, семейно планиране,

самоконтрол и божията воля

 

Започвам тази статия с четири убеждения, които нямат нужда от доказване пред тези, които познават библейските учения. Така ще мога да се съсредоточа върху темата. Ето убежденията ми:

1. Че сексът и съжителството между мъж и жена без брак са грях;

2. Че убиването (премахването) на веднъж оплодена яйцеклетка или опитът това да се направи е грях. Толкова, колкото и разглобяването на тримесечно бебе в утробата на майка му;

3. Че мастурбацията е грях и престъпление срещу Бога във всеки момент, независимо от възрастта, семейното положение, честотата, пола или каузата.

4. Че вярността на това, което ще кажа, не зависи от собствения ми опит в секса, брака или създаването на деца, а от правилното разбиране на Писанията. Иначе Исус Христос нямаше да има авторитет да ни учи в тези области, защото няма опит.

Независимо на колко години сме, преди да се родим отново чрез вяра в Христос и словото му, всичко, което знаем за брака, секса и “планирането” на децата, е научено от света (чрез филми, книги, връстници, родители, лекари и чрез собствената ни грешна, похотлива природа). Дяволът е княза на този свят, затова всеки от нас трябва да изучава старателно Писанията, за да замени погрешните си разбирания и навици с разбирания и навици, които са от Бога.

 

1. Християните могат ли да използват противозача­тъчни средства, приложени преди сексуалния акт?

 

а) презервативи / спирали / спермициди (и други изобретения на невярващи хора, които спират спермата по пътя й към матката)

 

Битие 38:

7. А Ир, Юдовият първороден, беше нечестив пред Господа; и Господ го уби. 8. Тогава Юда каза на Онан: Влез при братовата си жена и извърши към нея длъжността на девер, и въздигни потомството на брат си. 9. Но Онан знаеше, че потомството нямаше да бъде негово; затова, когато влизаше при братовата си жена, изливаше семето си на земята, за да не въздигне потомство на брат си. 10. А това, което правеше, беше зло пред Господа; затова Той и него уби.

 

Това, което Онан направи, беше грях и божието неодобрение го доказа. Не само защото отказа да изпълни дълга си на девер, а и защото използва жената на покойния си брат като инструмент за мастурбация*. Можеше да си остане само с първия грях, но реши да си направи удоволствие. Не можем да кажем, че е бил изнасилен, така че сме сигурни, че се противопостави на волята на Бога. Бог бе създал сексуалния акт с определен сценарий и щастлив край, а именно: спермата на мъжа трябва да свърши пътя си дълбоко във влагалището на жената.

Щеше да е по-удобно за Онан ако по негово време имаше прегради като презервативите. Нали?

Презервативите и средствата, действащи на техния принцип, са преграда по пътя на спермата, следователно са срещу божията воля. Всичко, което е срещу божията воля, е грях. Християните спират греховния си начин на живот (1 Йоан 3:9) и ако са наистина благодарни на Бог, че ги е събрал, ще му служат в брака си, включително и в сексуалните си отношения, според волята му.

Вярваме, че животът започва в момента на зачеването и след този момент е наказуемо да бъде унищожен. Но животът на детето е следствие от това, че живи клетки от двамата родители са се съединили. Сперматозоидите са живи! Те имат нужда от защита толкова, колкото и едномилиметровото бебе! Ако не бяха живи, нямаше да разполагаме със спермициди, които да ги убиват.

Павел казва в Ефесяни 5: “28. Така са длъжни и мъжете да обичат жените си, както своите тела. Който обича жена си, себе си обича. 29. Защото никой никога не е намразил своето тяло, а го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата.” Доколко един мъж обича жена си се разбира по това как се отнася със собственото си тяло. Как се отнася с тялото си се разбира не само по начина му на хранене, спане, обличане, работа, но и по начина, по който се отнася със спермата си. Не може да я обича в един момент, а в следващия да я изхвърли на боклука, защото му пречи на удоволствието.

 

б) противозачатъчни таблетки

 

Ако имам проблем с преяждането и започна да взимам подтискащи апетита хапчета или билки, ще ми кажете: “Слушай Лора, това не е решението на проблема ти; той не е в тялото ти за да го решаваш с физически методи. Овладей се, защото страстите на плътта ти воюват срещу душата ти и войната е на живот или смърт. Покай се за чревоугодието си, бягай от изкушението и се довери на Христос, който прощава и изчиства.”

Ако ме видите да се мажа с крем, който създава илюзия за тен, ще се разтревожите заради това, че противореча на божията воля за цвета на кожата си. Бог ме е направил бяла като сирене и такава трябва да бъда заради абсолютната му власт като Създател. Явно съм затворила очи за духовното и съм се втренчила във физическото, което ме е довело до неподчинение и опит да иззема функциите на Създателя.

Ако дойда на служба с красиво изрисувани нокти, грим и тясна рокля на цветя и ви кажа, че съм се докарала за да ме хареса Бог, едва ли ще ми повярвате. Ще ми кажете: “Бог не гледа на лице или на нокти и добре знае какво има в душата ти. Погрижи се за душата си.”

Ако съм дете, а родителите ми стягат краката ми в няколко номера по-малки обувки, защото в нашата култура малките крака са секси, ще им кажете: “Исус Христос обича духа, душата и тялото на вашето дете. Бог го е създал със способността да расте. Не подтискайте растежа му, защото така упражнявате насилие и съгрешавате срещу Създателя!”

Виждате връзката между четирите примера. Грях, изразяващ се в подтискане на естествена функция на тялото. Намеса в свещеното място, в което Бог обитава, особено ако веднъж ни е създал, а после ни е изкупил. Подтискане или промяна на естествените процеси в тялото ни с цел да живеем по-добре. Да угодим на хора или на себе си, когато всъщност трябва да се справим с нещо духовно.

Противозачатъчните хапчета действат на хормонално ниво, подтискайки способността на жената да зачене. Освен да сравните това с горния абзац, ви моля да помислите за хилядолетията, които делят Адам от изобретяването на противозачатъчните.

Когато преценяваме дали нещо в този свят наистина е необходимо за християнина, логично е да погледнем 1) кога се е появило, 2) кой го е измислил и 3) как са живели божите хора преди да се появи. Ако кажем, че въпросното нещо е незаменимо в живота ни, обвиняваме Бога че е ощетил тези преди нас, които не са разполагали с него. Казвам това, защото хората от всички поколения са еднакви, с едни и същи нужди и според Библията не съществува еволюция – нито физическа, нищо душевна или умствена. (Напротив, постепенно физическо и морално западане век след век.) И така, понеже нямаме право да обвиняваме Бога за каквото и да е, а и го познаваме като Създател, Спасител и Утешител, няма да го направим и по отношение на противозачатъчните.

Остана да отговорим на един въпрос: кой е изобретил противозачатъчните? В Библията няма примери за използване на противозачатъчни билки или заповед от Бога за използването им. Билкарството е древен занаят, но божият народ Израел никога не се е занимавал с него. Първите таблетки за контрацепция са пуснати на пазара през 1960 и се нарича Еновид-10. Разработва го Грегъри Пинкъс, американски учен от еврейски произход. Ужасяващо е това, което евреите правят с талантите си когато са далеч от Бога, разпръснати по света да показват лошотията си и Божията справедливост. (Езекиил 12:15,16, 14:21-23)

Понеже писах за това как мъжете се грижат за телата си, да помислим и за жените. Милиони хора по света са болни от някакъв вид хормонален дисбаланс. На някои им липсва инсулин, на други – хормон на растежа, на трети – хормоните, произвеждани от щитовидната жлеза и т.н. Милиони хора мечтаят един ден всичките им хормони да са в норма, а жените, които взимат противозачатъчни, сами нарушават естественото равновесие на хормоните си. Мъжо, защо й го позволяваш? А жените не се ли страхуват поне малко от страничните ефекти на спермицидите и хормоналните хапчета? Вижте 1 Коринтяни 3:17: “Ако някой разруши Божия храм, Бог ще го унищожи, защото Божият храм е свят, а този храм сте вие.”

 

Презервативите и хапчетата са две страни на една и съща монета. Едната е механична бариера, а другата – химична (хормонална) бариера за сливането на две тела в едно. Ако отидем малко по-далеч в размишленията, да правиш любов след като си поставил такава бариера е като игра с Бога. Все едно казваш: “Ти си ме създал, но аз ще променя правилата. Знам какво целиш, но точно когато то трябва да се случи, ще стане на моето. Ако спра да си взимам хапчето, ти ще можеш да ми направиш дете. Иначе няма да ти позволя.”

Няма нужда да имаш мотивацията на Онан за да извършиш грях като неговия. Децата лъжат с една цел, а лекарите – с друга. Резултатът е един и същ – лъжа. Някои убиват от ревност, други за пари. Резултатът е един и същ – мъртво тяло. Но Бог е готов да прояви милост към всички.

 

2. Планирането е божия работа.

 

Как да планираме отговорно бременността, за да не се натоварим с повече деца, отколкото можем да отглеждаме?

Да започнем с това: откъде знаем колко деца можем да отглеждаме? По-скоро знаем за колко сме си мечтали като деца, колко са били в семействата, в които сме израсли, по колко имат хората от местната църква и колко най-много няма да ни тежат. Но не знаем колко Бог може да ни направи способни да имаме. Павел описва Господ като “Този, Който, според действащата в нас сила, може да направи несравнимо повече, отколкото искаме или мислим”. Т.е. може да ни даде повече деца, отколкото сме искали и повече сила за отглеждането, изхранването и възпитанието им, отколкото сме мислили, че ще имаме. Тези, които са се доверили на Бога и не са използвали противозачатъчни, сами са се убедили в това. Такива двойки не разбират колко точно деца ще имат преди да умрат. Те живеят с доверие в Бога и виждат, че е верен.

Светският ум гледа на хора с повече от три деца (границата на търпимост се мени в зависимост от култу­рата) като на глупаци и наивници, които са си пропиляли живота в страдание и грижи, пропускайки романтични ваканции, мързеливи следобеди пред телевизора и нощи, прекарани на дискотека. Безотговорни, неспособни да “планират” собственото си семейство. По същия начин гледа и на тези, които не се женят – “Пропилял си живота си.” Причината е, че светът издига секса над брака и над раждането и възпитанието на децата. Всъщност има само един начин да пропилееш живота си: да откажеш да следваш Исус.

Бог планира семействата. Просто е. Той знае дали да ти даде дете и колко време трябва да чакаш, за да ти го даде. Той знае колко деца трябва да имаш и на колко години трябва да си когато се родят. Авраам беше на 99 години когато проведе този разговор с Бога:

 

16. Аз ще я благословя, още и син ще ти дам от нея. Да! Ще я благословя и тя ще стане майка на народи; царе на племена ще произлязат от нея.

17. Тогава Авраам падна по очи, засмя се и си помисли: На стогодишен човек ли ще се роди дете? И Сара, която има деветдесет години, ще роди ли? 18. Авраам каза на Бога: Исмаил да бъде благословен от Тебе.

19. Но Бог отговори: Не, а жена ти Сара ще ти роди син и ще го наречеш Исаак; и с него ще утвърдя завета Си за вечен завет, който ще бъде и за потомството му след него. 20. И за Исмаил те послушах. Ето, благослових го и ще го наплодя и преумножа; дванадесет племеначалници ще се родят от него и ще го направя велик народ. 21. Но завета Си ще утвърдя с Исаак, когото Сара ще ти роди догодина по това време.

 

Няма причина това, което важи за Авраам, да не важи за нас, а именно, че планът е божий. Планът може да е да имаме 0 деца и да прекараме целия си съвместен си живот в служение и мисии. Може да е да имаме 1 или повече деца… 8… 10… които да не ни пречат да служим, дори и да заемат повече време. Може да е да имаме наши и осиновени деца. Или само осиновени. Колкото и да са, Бог ще се погрижи и за нас, и за тях.

 

3. Не контрол на раждаемостта, а самоконтрол.

 

Следователно нямаме проблем с планирането на децата. Не мога да си спомня за човек, чиито живот е описан в Библията, който да е имал такъв проблем. Може да се появи проблем ако съпрузите не могат да се владеят и са похотливи един към друг, но това не е проблем с контрола на раждаемостта. Това се случва с хората, които не търсят божието царство на първо място и не намират в Исус Христос извор на чиста наслада.

Римляни гл.13: “13. Нека се държим благопристойно, както подобава на хора, които принадлежат на деня – не в разточителни пирове и пиянство, не в сексуални грехове и разгулен живот, не в раздори и завист. 14. Вместо това се облечете с Господ Исус Христос и не мислете как да задоволите грешната си човешка природа и как да изпълните злите си желания.” Христос не е костюм. Слава на Бога! Той ръководи движенията ни когато го облечем. Не го сваляме когато се приберем от работа. И дори в леглото не го събличаме, защото според Павел това е едно от местата, на които най-много ни трябва.

Споменахме и 1 Петър 2:11: “Скъпи мои, като чужденци и пришълци на този свят, ви призовавам да отбягвате плътските страсти, които воюват с душата ви.” Въздържанието, което апостол Петър ни УМОЛЯВА да имаме, е това, за което Павел говори в 1 Коринтяни 7:

 

1 А относно това, което ми писахте: Добре е човек да не се докосва до жена. 2. Но за да се избягва блудството, нека всеки мъж има своя жена и всяка жена да има свой мъж. 3. Мъжът нека има с жената дължимото към нея сношение; подобно и жената с мъжа. 4. Жената не владее своето тяло, а мъжът; така и мъжът не владее своето тяло, а жената. 5. Не се лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва, и пак бъдете заедно, да не би Сатана да ви изкушава чрез вашата невъзмож­ност да се въздържате. 6. Но това казвам като позволение, а не като заповед. 7. Обаче бих желал всички човеци да бъдат, какъвто съм аз. Но всеки има свой особен дар от Бога - един така, а друг иначе. 8. А на неженените и вдовиците казвам: Добро е за тях, ако си останат такива, какъвто съм и аз. 9. Но ако не могат да се въздържат, нека се женят, защото по-добре е да се женят, отколкото да се разпалват в страст.

 

Потъмнените от мен стихове често се възприемат като новозаветните основи на брака. Не са. Основите на брака се намират в Ефесяни глава 5. Но в цитирания пасаж намираме сърцевината на проблема. За Павел проблемът не е контролът на раждаемостта, а друг контрол: САМОКОНТРОЛЪТ. Той не мисли за това как да се пазим да не забременеем, а какво да направим, за да не съгрешим поради липсата си на самоконтрол (българската дума е себевладение).

Павел започва като дава на слушателите си най-добрата възможност: “Добре е човек да не се докосва до жена.” След това започва да отстъпва и една от причините е, че сред тях има двойки, женени преди обръщението им, а Бог обича завета и мрази развода и изневярата. Другата причина е, че сред неженените християни трябва “да се избягва блудството” (ст. 2), а някои “не могат да се въздържат” (ст.9). Отстъпката е: “по-добре е да се женят, отколкото да се разпалват в страст”.

Отстъпката е направена, защото някои християни не могат да се въздържат. Не звучи логично. “Защото Бог ни е дал дух не на страх, а на сила, любов и себевладение.” (2 Тимотей 1:7)

Лошото е, че днес огромен брой бракове между християни са сключени, защото двамата не са можели да се владеят. Така, когато се стигне до трудни моменти като “планирането” на бременността, масовата църковна теология “бракът да е на почит” не може да даде друг отговор, освен “използвай презерватив” или “взимай хапчета”, защото е плитка заблуда.

Тя ни подтиква да се женим, а после ни изоставя в битките и кризите на брака. Проповеди и личен пример на тема “познавай Господа, пази се от плътски страсти, спри да се самозадоволяваш, спри да гледаш порно” трябва да са с предимство пред проповеди и личен пример на тема “ожени се”. Иначе изпращаме двама грешници в едно легло, което трябва да е неосквернено: “Женитбата нека бъде на почит у всички и леглото - неосквернено, защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.” (Евреи 13:4) Тук става въпрос за две категории хора: блудниците, които правят секс с хора, за които не са женени и прелюбодей­ците, които изневеряват на брачния си партньор. Би трябвало да учим децата, юношите, младите да познават Бога и да намират удовлетворение в него, вместо да се мъчат да си набавят удоволствие по незаконни начини. Ако двама християни са достигнали висока степен на самоконтрол в резултат на това, че познават Бога лично и дълбоко, с нищо няма да осквернят брачното си легло. Няма да имат проблеми с въздържанието, с принудата, с манипулацията, със симулацията, с оргазма, с външния си вид и т.н.

Женени или не, с пет деца или бездетни, нека посветим живота си на това да познаваме Исус Христос и да му носим слава с чистотата си. Себевладението ще дойде и ще се увеличава докато се приближаваме все повече и повече към нашия Господ.

 

4. Ин витро

 

Тъй като методът за забременяване ин витро е свързан със светското понятие “семейно планиране”, трябва да погледнем и него в светлината на Писанията. Авраам имаше обещание за потомство, но не знаеше кога точно щеше да му се роди син от Сара. Минаха години, той не можа да изчака божието време и, подбуден от жена си, направи дете на слугинята Агар. Тази постъпка беше грях, защото бе основана на неверие. В Битие гл. 15 Авраам каза на Бога: “Аз си отивам бездетен.” Сега да сравним с изкуственото осеменяване. Когато една жена не може да дочака божието време да има дете, тя съгрешава като отива при лекарите, за да й помогнат да зачене чрез метода ин витро. Нека да се доверим на Бога, без дори да се смеем на намеренията му. По времето на Авраам нямаше лекари и двамата със Сара изчакаха до момента, в който този, който бе затворил утробата на Сара, я отвори.

Същият Бог даде на Ана да зачене Самуил след като тя обеща да му посвети сина си. Ето какво трябва да научим от живота на Ана: децата, които ни се раждат, не са наши. Те са ни поверени, затова не можем да ги искаме само защото други хора имат (а това е пожелание, похот) или защото си мислим, че ще спасят брака ни или осмислят живота ни (което е идолопоклонство). Ето един пример от опита на Яков и Рахил:

1. А Рахил, като видя, че не раждаше деца на Яков, тя завидя на сестра си и каза на Яков: “Дай ми деца, иначе ще умра.” 2. А Яков се разгневи на Рахил и каза: “Нима съм аз, а не Бог, Който е лишил утробата ти от плод?” 3. А тя отговори: “Ето слугинята ми Вала, влез при нея и тя да роди на коленете ми, за да придобия и аз деца чрез нея”. 4. И така, тя му даде слугинята си Вала за жена и Яков влезе при нея. 5. И Вала зачена и роди син на Яков. (Битие 30)

 

Още няколко думи. Когато лекарите използват спермата на съпруга за ин витро оплождането, те се намесват в акт, който е предназначен от Бога да се състои само между двамата съпрузи. Когато използват сперма от друг мъж, съпругата прелюбодейства, и то с непознат, който на всичко отгоре е мастурбирал за да допринесе за банката със сперма.

 

* Инструмент за мастурбация –  взех това понятие на заем от проповед на Джон Пайпър.

 

Лора Добрева

Април 2008

 

Free Web Hosting