Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

 

По-добре е да се женят, отколкото да се разпалват в страст

 

А на неженените и вдовиците казвам: Добро е за тях, ако си останат такива, какъвто съм и аз. Но ако не могат да се въздържат, нека се женят, защото по-добре е да се женят, отколкото да се разпалват в страст.

(1 Коринтяни 7:8,9)

 

Когато един човек иска да се ожени, знаейки че ако остане сам, ще гори в страст, това не означава, че бракът за него ще бъде единствено и просто място, в което да задоволява сексуалните си желания. Павел не би могъл да има това предвид, защото знаем какво е написал в Ефесяни гл. 5.

Джон Пайпър, проповед на име „Бракът, безбрачието и християнската добродетел гостоприемство”

 

А ти, ще ми каже някой, нима не пречиш на брака? – Иди си от мен, за да не падна и аз в безумие заедно с теб. Защо, ще ми кажеш ти, увещаваш да не се встъпва в брак? – защото смятам девството за много по-почтено от брака; обаче с това не поставям брака в числото на лошите неща, но дори много го хваля. Той е пристанище на целомъдрието за желаещите да се ползват добре от него, като не позволява на природата да неистовства. Като представя законното съединение като опора и така удържа вълните на похотта, той ни поставя и запазва в голямо спокойствие. Но има хора, които не се нуждаят от такова ограждане, и вместо това добре укротяват яростта на естеството с пости, бдения, земни поклони и други суровости на живота; такива хора съветвам да не встъпват в брак, но не забранявам брака. Между съвет и забрана има голяма разлика, такава каквато между разположение и необходимост. Съветващият предоставя на слушателя власт да избере това, което той съветва, а забраняващият отнема тази власт.

Йоан Златоуст, „Книга за девството”

 

 

Какви разговори водят тогава брат и сестра в Христос, които смятат, че може да са намерили човека, с който да прекарат остатъка от живота си? Той сигурно казва:

- Нямам в себе си любовта, която младоженецът трябва да обещае на булката1. Зная го, защото следвам Христос, но похотта ми от дълго време е твърде силна. Мисля, че имам нужда от бент срещу вълните й. Имам нужда когато нечистото в душата ми се надигне и тялото ми поиска своето, да имам съпруга до себе си. Така с Божия помощ похотта, която не мога да удържам, ще намалее, докато се грижа да дам удоволствие на жена си и да споделя своето удоволствие с нея. Накрая и двамата ще благодарим на Бога, който може дори да поиска да ни даде деца. Не искам повече да мастурбирам, но ако някога отново се окажа твърде слаб, ще мога да се обърна към жена си и ще избегна ужасния период на съмнение и вина, който идва след греха. Ще избегна слепотата за Бога, която идва след като съм гледал порнография 2.

Тя сигурно го гледа сериозно и си мисли две неща: 1) „той е грешник и никога не бива да си правя идол от него”; 2) „да, зная как се чувства”. И може би му казва:

- И аз съм като теб. Животът ти с мен ще е труден, но ако имам честта да съм ти бент и ако ти бъдеш моя бент, ще се спасим.

- Ще бъда, тялото ми ще е твое 3. Знаеш ли от какво ме е страх?

- Кажи.

- От това, че ще съгрешавам когато идвам при теб заради похот, а не заради любовта си към теб. Когато те търся, за да задоволя желание, предизвикано от нещо, което съм видял по телевизията. Когато не съм търсил Бога усърдно, докато намеря в Него радост 4, и празнината в мен крещи за сексуално удоволствие.

- И аз мога да се страхувам от фантазиите си, защото досега съм фантазирала за десетки мъже. Ами ако някой ден ти изневеря, мислейки за друг? 5 Не искам да те използвам. Какво ще правим?

- Ще постим 6.

- Ще се молим.

- Ще отидем на мисия.

- Ще изхвърлим телевизора.

- Ще четем Библията.

- Ще възпитаваме децата. Ще се грижим за бедните и за вдовиците.

- Ще разчитаме на Бога, защото Той дава святост на гладните за нея 7. Ще живеем сякаш не сме женени 8.

- Как се прави това?

- Времето, което остава до идването на Христос, е кратко. Трябва да ме обичаш без да си правиш идол от мен.

- Няма проблем – ще зная, че се омъжвам за грешник. Ти сам ми каза какъв си. И аз съм такава. Ако ти разкажа какво съм правила, ще се отвратиш от мен.

- Но Бог е готов да забрави какви сме били, защото е платил за всичките ни грехове.

- Да. И ако живеем така, че бракът ни да помогне да изработваме спасението си 9, Бог ще ни благослови. Но трябва да пазим леглото си неосквернено 10.

- Да, не трябва да правим всичко, което сме виждали по филмите. А ние сме се учили от тях. Значи нищо не знаем.

- Нищо не знаем. Ще се учим от Бога, от любовта помежду ни и от природата, която ни е дал.

- А противозачатъчни? Аз не искам да ги ползваме. Нека Бог ни даде деца когато и колкото иска.

- Прав си. А и зачатието е смисълът на секса.

- Единствено то ли?

- Основно. Нали всичко води до него! Всичко води до това да излееш спермата си в тялото на жена си. Това е моментът на най-силното удоволствие. Щом Бог ни е направил така, не мислиш ли, че одобрява да се стигне до този момент?

- И след това да се чувстваш задоволен.

- Амин.

- Не искам да гълташ хормонални хапчета. Или да си слагаш спирала.

- А аз не искам да ползваш презерватив. А ако нямаме деца, може да си осиновим.

- Да. А ако децата ни станат много?

- Колко е „много”? Когато разберем колко е, ще спрем да правим секс или ще го правим по-рядко, по времето на месеца, когато е по-малко вероятно да забременея.

- Знаеш ли каква е поуката от брака?

- ?

- Сексът е само до време. Рано или късно спираш. Няма значение дали спираш 5 години преди вечността или 20 години преди вечността.

- Да. Знаеш ли какво друго правят хората, които живеят като че не са женени?

- Какво?

- Живеят така, че да са готови за смъртта. Ако умреш преди мен, няма да се отчая. И няма да бързам да се омъжа за друг.

- Наистина ли? Знаеш, че имаш право, само да е в Господа. 11

- Не знам дали имам право 12 . С колко мъже мога да се съединя? Да обичам спомена за теб и да спя с друг? 13 И през времето от денонощието, което остава, и със силите, които ми остават, да обичам Господ Исус?

- Ако се оженим, каква церемония да имаме?

- Никаква. Не помня в Стария Завет свещеникът да служел за бракосъчетание.

- Още по-малко днешните „пастори” са свещеници. Ти и аз сме свещеници 14. Но нека да сключим граждански брак.

- Да. И ще поканим няколко приятели и семействата си. Без „Горчиво”, хвърляне на букет и глупава музика.

- Майка ми и баща ми ще бъдат разочаровани. Но без суетата ще имат възможност да те опознаят и да те харесат.

- Хората ще си помислят, че сме странни.

- Ние сме си странни. Странници. Не сме от този свят. Готова ли си да постим и да се молим заедно?

- Да. Ние сме сватбарите и ни е тъжно без Младоженеца, затова понякога не ни е до храна и други земни удоволствия 15.

- Докато смъртта ни раздели. А после ще сме като ангелите – безбрачни 16. И ще се радваме завинаги на Христос.

При мисълта за вечността с Бога може би и на двамата им се насълзяват очите. След малко тя може би казва:

- Нали няма да прекарваме много време в готвене? Един ден скоро Бог ще унищожи и стомаха, и храната, и езика, който й се е наслаждавал  17.

- Разбира се. Моята любов не минава през стомаха.

Сега си ги представете да се уговарят кога ще отидат отново в старческия дом, в дома за сираци, да се видят с братя и сестри, да помогнат на вдовица. Или пък как след сватбата ще заминат някъде да проповядват благата вест на хора, които никога не са я чували.

 

__________________________________

 

 

1 Ефесяни 5:25: Мъже, обичайте жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея

 

2 Матей 5:8: Блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

 

3 1 Коринтяни 7:4: Жената не владее своето тяло, а мъжът; така и мъжът не владее своето тяло, а жената.

 

4 Псалм 63:3: „Твоята милост е по-добра от живота”; Псалм 16:11: „пълна радост е пред Твоето лице, блаженство е в Твоята десница навеки”, Псалм 73:25: „Кого имам на небето освен Теб? И на земята не желая друг освен Теб.”

 

5 Матей 5:28: Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си.

 

6 1 Коринтяни 7:5а: Не се лишавайте един друг от съпружеско сношение, освен ако бъде по съгласие за малко време, за да се предавате на молитва

 

7 Матей 5:6: Блажени, които гладуват и жадуват за правдата, защото те ще се наситят.

 

8 1 Коринтяни 7:29: Само това казвам, братя, че останалото време е кратко; затова и тези, които имат жени, нека бъдат, като че нямат

 

9 Филипяни 2:12в: изработвайте спасението си със страх и трепет

 

10 Евреи 13:4: Женитбата нека бъде на почит у всички и леглото - неосквернено; защото Бог ще съди блудниците и прелюбодейците.

 

11 1 Коринтяни 7:39: Жената е вързана, докато е жив мъжът й; но ако мъжът умре, свободна е да се омъжи за когото иска, само в Господа.

 

12 1 Коринтяни 7:27: Вързан ли си за жена, не търси развързване. Отвързан ли си от жена, не търси жена.

 

13В него (втория брак) има двоен повод за срам, тъй като две съпруги вълнуват един мъж: едната в спомените му, другата в плътта. Не можеш да ненавиждаш първата, пазейки за нея свят спомен като за човек, вече приет в лоното на Бога. Ти се молиш в нейна памет и отправяш към Бога молитви всяка година. Нима ще се представиш пред Него с толкова жени, колкото препоръчваш в молитвите си? Ще предложиш на две жени святото тайнство на брака? И това ще бъде извършено от ръцете на свещеник, който дължи положението си на своята моногамия или дори може да е осветен от девствеността си и да е заобиколен от девственици или жени, които са се омъжвали само веднъж! Ще посмееш ли заедно с всичките други блага да поискаш от Бога целомъдрие за новата си жена и за себе си?

Тертулиан, „Насърчение към целомъдрие”

 

14 1 Петър 2:9: Вие, обаче, сте избран род, царско свещенство, свят народ, народ, който Бог придоби, за да възвестява превъзходствата на Този, Който ви призова от тъмнината в Своята чудесна светлина

 

15 Лука 5:35: Ще дойдат обаче дни, когато младоженецът ще бъде отнет от тях; тогава ще постят.

 

16 Матей 22:30: Защото при възкресението нито се женят, нито се омъжват, а са като [Божии] ангели на небето.

 

17 1 Коринтяни 6:13: Храната е за стомаха и стомахът е за храната; но Бог ще унищожи и него, и нея. А тялото не е за блудодеяние, а за Господа и Господ е за тялото,

 

Лора Добрева, декември 2009

 

Free Web Hosting