Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

70.   Живот като на кино

или

Вълкът, ключалката и мечът

 

Тази вечер гледах двадесетина минути от филма “Троя”. Двама от героите се биеха с мечове. По-симпатичният прободе другия в стомаха, но онзи се оказа много издръжлив и нанесе още няколко удара преди да умре. И така, между първото и последното му намушкване, аз си мислех: “Бре, хайде де, умри!” Грозникът издъхна, а мен ме пронизаха собствените ми думи.

Разбира се, дори да ме заплашат със смърт, няма да кажа нещо, с което да се отрека от моя Господ. Но преди час си седях пред екрана и пожелавах на някого да умре.

За всички нас, които сме израснали с филми, това може да е нормално. Сядаш да гледаш, за да ти е интересно, за да научиш нещо, за да съпреживяваш. И така съпреживяваш лъжи, съпреживяваш манипулации, съпреживяваш секс, съпреживяваш изнасилвания, съпреживяваш убийства… Ден след ден, докато свикнеш с мисълта, че тази вечер ще воайорстваш или че ще гледаш как някой бива убит. Толкова е интересно и вълнуващо! Разбира се, в реалния живот си добър християнин и не би надничал през ключалката. В реалния живот винаги обръщаш другата буза, но вечер с интерес гледаш на забавен кадър как куршумите пронизват плътта.

На грешната ти природа й текат лигите по нещата, които съвестта ти осъжда. Поне може да ги гледа и да се наслаждава. Ти коментираш: “О, как може така! Какво стана с телевизията! Това е неморално!” Докато възмутените думи излизат от устата ти, тялото и душата ти пируват с отровата на греха, който влиза през очите. Мюзик Айдъл бил фабрика за идоли и покварявал българите. А ти защо си седнал точно Мюзик Айдъл да гледаш? Идол ли си търсиш?

Вътре в теб е купон! Гърми шампанско! “Уррррррраааааааааааааааааа! Откога не сме гледали научна фантастика!” В същото време се сещаш да пасажи от Библията, където това, което гледаш, е осъдено, и си мислиш: “О, благодаря ти Боже че вече не го правя”. Хем вълкът сит, хем агнето цяло.

Исус обаче не мисли така. Той знае, че през очите влиза най-много от създадения свят и най-много от греха в него.

 

Матей 5:29

Ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли го; защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла.

 

Матей 13:15

Защото сърцето на тия люде е задебеляло И с ушите си тежко чуват, И очите си склопиха; да не би да видят с очите си, и да чуят с ушите си, и да разберат със сърцето си, и да се обърнат, и Аз да ги изцеля".

 

1 Йоан 2:16

Защото всичко що е в света - похотта на плътта, пожеланието на очите, и тщеславието на живота - не е от Отца, но е от света

 

Знае още, че стига да погледнеш и да помислиш, за да съгрешиш.

 

Матей 5:

21 Чули сте, че е било казано на старовременните: "Не убивай; и който убие излага се на съд". 22 А пък Аз ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си [без причина], излага се на съд; и който рече на брата си Рака, излага се на Синедриона; а който му рече: Бунтовни безумецо, излага се на огнения пъкъл.

27 Чули сте, че е било казано: "Не прелюбодействувай". 28 Но Аз ви казвам, че всеки, който гледа жена, за да я пожелае, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си. 29 Ако дясното ти око те съблазнява, извади го и хвърли го; защото по-добре е за тебе да погине една от телесните ти части, а не цялото ти тяло да бъде хвърлено в пъкъла.

 

Еклесиаст 10:20

Да не прокълнеш царя нито даже в мисълта си, И да не прокълнеш богатия нито в спалнята си; Защото въздушна птица ще отнесе гласа, И крилатото ще извести това нещо.

 

Умовете ни не са създадени за да симпатизират на Дон Мануел или на Хуан Карлос, на Парис или Менелай. Чувствата ни, енергията ни, времето ни са за Бог и за неговите представители на земята: “35 Огладнях и Ме нахранихте; ожаднях и Ме напоихте; странник бях и Ме прибрахте; 36 гол бях и Ме облякохте; болен бях и Ме посетихте; в тъмница бях и Ме споходихте.” (Матей 25)

Нека кръвта на Исус покрие екрана на телевизора и екрана на компютъра ти. Мисли за неговата кръв, проляна за теб, всеки път, когато ти се прииска да излъжеш, убиеш или насилиш някого.

 

 

Лора Добрева

Май 2008

Free Web Hosting