Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

 

Защо децата ни са магьосници

 

Те по цял ден мислят за елфи, феи и русалки и подражават на магьосници. Малко са обичаните от българските деца анимационни сериали, които да не ги учат на магия. Момичетата и момчетата мечтаят да ходят на училище като това на Хари Потър и да спасяват света от злото пред погледа на лъва Аслан.

Съвременната култура казва на детето: „Опознай злото и го победи с магия.” Тази култура създаваме ние, техните родители, и им я подаряваме – хиляди фантазии на умове, които не знаят за какво са създадени. Ние израснахме с книги и филми за убийства, изнасилвания и извънземни, но не ни призоваваха отвсякъде да спасим света. После подминахме споровете за това дали толкова много насилие в медиите е било лошо за нас и оставихме децата си в нежните ръце на красиви чудовища като карибския пират Джак Спароу и учителя-магьосник Сивириъс Снейп. Заради анимации като „Уинкс” малките момичета си избират любимка от група феи, които са облечени като проститутки. А помните ли, че ние чак през юношеството си избирахме идол, и то от противоположния пол? Казвахме: „Аз обичам Джейсън от Тейк Дет”. Днес децата казват: „Аз съм Ю Ги Йо”; „Аз съм Флора”. Как ще убедите едно толкова просветено и завладяно дете, че в реалния живот магията е само черна и че всички магьосници са зли? Децата откриват магията преди да открият сексуалната възбуда. Представете си тогава колко извращения ги чакат щом стигнат до юношеството? За какви ласки ще мечтаят? Ще мечтаят за ухапване от вампир.

В този мрак на идолопоклонство, слепи за заробването на милиони детски души, някои ходещи на църква смеят да твърдят, че К. С. Луис е бил достоен християнин и че книгите му за паралелния свят Нарния сочат към Христос.

Хората копнеят за приключения. Искат да видят отвъд завесата – кой води войната между доброто и злото, какъв е смисълът на страданието ни… Искат да се влюбят и да служат вярно на господаря, когото обичат. Искат да участват във войната и си намират начин. Опознават злото, научават магии, суеверия, мантри, псувни, клишета, заклинания, молитви. Събират предмети, филми, музика, избират си дрехи. Ето ни, всички сме магьосници. А наоколо е все така тъмно. Хвърляме магии в мрака и те се връщат върху нас или проклинат децата ни. И никой не успява да разбие злото, защото не вярваме, че самите ние сме зли.

„Вие, които сте зли” – така се обръща Исус към учениците си. Християнино, който четеш това, моля те да изолираш магията в живота си и да я отрежеш. Отърви се от грешните си навици, с които се оковаваш всеки ден. Отърви се от похотта, от лъжите, на които вярваш от любов към греха. Хвърли музиката, за която знаеш, че те проклина. Спри трескавите, показни молитви, не се сърди на Бога и не се опитвай да го изнудваш. Ако си в театралната група на църквата, незабавно излез от това гнездо на духовни оси и спри да бъдеш духовна оса.

В Божието царство животът е вълнуващ. Всеки ден пада в бой по малко от старото ти „аз”. Всеки ден ти служат ангели. Мечът на Духа разсича заблуди и лъжеучения когато говориш. Молитвите ти пропъждат нечисти духове. Откровения, видения, сънища и пророчества те водят във вечната победа на Господ Исус. Самият всемогъщ Бог те слага да спиш вечер и те буди сутрин. Заради почивката ти изгася слънцето; заради верността си го връща всяка сутрин. Самият Създател на вселената те учи да го обичаш, да живееш, да се бориш, да изцеляваш, да възпитаваш децата си и всичко е за негова слава. Не искаш ли това за себе си и децата си?

Последно време е. Все повече последно, понеже век след век злото има все повече свобода да се разпространява. Църквата на Исус Христос е малко стадо, но днес сякаш е незабележима. Кой ще покаже да гладните вечни души силата на Святия Дух? Кой ще изгони нечистите духове от тези, които правят бели магии, от добрите феи и от магьосниците? Кой ще каже смело истината за духовния свят, за Бога, за Сина му, за дявола и ангелите? Кой ще впечатли хората с това, че живее като временно пребиваващ на земята и не се увлича от нищо материално, вредно и тъмно? Чие лице ще свети от Божията слава? Християнството се губи в света като един от големите фен клубове – малко по-многочислен от този на джедаите; разцепен на хиляди деноминацийки, объркан, служещ на друг Исус - разпънат, мъртъв Исус.

 

Лора Добрева
Август 2009

 

Free Web Hosting