Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

 

Вълкът вече и кожата си не мени

 

Вижте клипа и ми кажете кой от мъжете на сцената е последовател на Христос. Ще си проличи по това, че прави всичко в името на Христос, държи се различно от другите и не свири същите богохулни песни като другите. Е, стана малко вероятно, но все пак пробвайте.

http://www.youtube.com/watch?v=TlH-5aAHSYs

(Metallica/Megadeth/Slayer/Anthrax, “Am I evil?” by Diamondhead)

 

Ще ви подскажа: дълга чуплива рижа коса, китара с форма на V.

Дейв Мъстейн, съосновател на Металика и, от 1983 насам, шеф на Мегадет, казва, че е станал християнин.

Преди да ви разкажа за Дейв, нека да ви покажа мотивите си.

Ако пиша това, може да е от завист или от безпомощна ярост, че вече не мога да слушам музиката му, след като съм станала „вярваща”. Такъв мотив е възможен, но ако някой го има, е много нещастен човек. Закоравяването в греха боли, то къса малки парченца от здравия разум и съвестта ден след ден. А аз искам да съм щастлива с Христос.

Всъщност имам две цели за тази статия. Първо, да изоблича един определен тип „християни” и ходещи на църква граждани, които правят или слушат „християнски” метъл, рап, чалга или техно. Вие обаче, „християнски” рапъри и метъли, няма да прочетете тук имената си, за да не звучи сякаш съм ви лично ядосана, обидена или огорчена. Защото това чувам най-често, когато не се съглася с нечии убеждения. Знаете, че това е прикрито обвинение – всъщност ми казвате, че съм незряла и плътска, защото съм ви се обидила. Така измествате темата.

Втората ми цел е да предупредя тези, които още не са мислили усилено по въпроса за свободата, която имаме като християни и за новите желания, които Бог ни дава при новорождението. Когато ви казват „Ние сме свободни да слушаме каквато музика искаме, защото всяка музика е от Бога.” се има предвид „Прави каквото искаш” – основен закон на сатанизма. Да не говорим, че „всяка музика е от Бога” е твърдение, което плаче да бъде защитено чрез Писанията. Чрез Писанията, а не с нечия идея, че „дяволът нищо не създава”, че „Бог може да използва всичко, което дяволът използва” и че „музиката е просто музика и не влияе”. Така че, предупреждавам ви за тези измамници, вълци в овчи кожи, които седят до вас на църква и проповядват от амвоните, разпространявайки идеите на сатанисти като Алистър Кроули, тамплиери като Рик Джойнър и музика, която на никого нищо не говори за Христос, а само гъделичка ушите на тези, които така или иначе ги сърби. Предупреждавам ви и ви моля да започнете да четете и да разсъждавате, да не спите повече. Нямаме много време преди да се върне Господарят на имота и да започне да съди слугите си.

 

Из статията за Дейв Мъстейн в английската Wikipedia:

„Мъстейн започнал да се насочва към религията докато ходел на сбирките на Анонимните Алкохолици. Когато установил, че сбирките всъщност му пречат да спре алкохола и да разбере Бога, Мъстейн се отказал от тях и сам изучавал християнството. Така станал посветен християнин. В съответствие с това той не свири на една сцена с блек метъл групи или сатанински групи. Отказал е да свири на фестивал в Гърция заедно с Rotting Christ (Гниещия Христос) и в Израел с Dissection. В тези случаи е помолил групите да не бъдат изключвани от програмата, а Мегадет да бъдат преместени на друга дата. Въпреки това организаторите предпочели да изхвърлят по-дребните групи вместо да местят главния изпълнител.”

 

Из предаването на NBC Nightline от 2010 г. Мъстейн се появява след увода, за да говори за сатанизма в музиката и в собствения си живот.

http://www.youtube.com/watch?v=FwDbiajBEbk

 

--- цитат ---

 

През 1995 г. 15-годишната Елийз Пейлър била повлечена в една горичка от трима тийнейджъри. Вързали врата й с колан, намушкали я многократно, убили я и я изнасилили. Тялото й можеше и да не бъде намерено, ако един от тях, Ройс Кейси, не беше се разкрил. Той заяви, че момичето било „девица със сини очи и руса коса” и било подходящо за жертва на дявола. Момчетата свирели в дет метъл група и мислели, че Сатана може да направи музиката им по-добра. Взели тази идея от “Altar of sacrifice” , песен на Slayer:

„Първосвещеникът чака с кинжал в ръка,

разлива кръвта на чистата девица.

Убийство за Сатана, церемониална смърт.

Подчини се на всяка негова заповед.”

Родителите на Пейлър подали в съда иск срещу групата с обвинението, че Slayer са частично отговорни за убийството на дъщеря им. (Бел. на преводача: Съдията не счел иска за основателен и сложил край на делото. Обвинението твърдяло, че в песните си музикантите са дали конкретни инструкции за убийство, сексуално насилие и некрофилия и че групата съзнателно е разпространявала вредни послания сред непълнолетни граждани. 8 месеца след убийството Ройс Кейси завел полицията до трупа и заявил, че си признава, защото е станал християнин. Тримата убийци са в затвора за по 25 години. Подобен случай: през 1986 г. Ози Осбърн е съден за подстрекателство към самоубийство от родителите на Джон Макколън. Джон се застрелял в главата докато слушал „Suicide solution” („Решение: самоубийство”) на Ози. Певецът бил оправдан в съда.)

Дейв Мъстейн казва, че не се съмнява в съществуването на дявола. Дейв: „Една от най-големите лъжи е, че той не съществува. Хората си мислят, че е червен, с козя брадичка и остра опашка. Не е вярно. Той е красив. Защо да прилича на чудовище, щом е ангел? Може да изглежда и като теб.” … Мъстейн на турне в Европа с Big Four  - Metallica, Megadeth, Anthrax и… Slayer.

- Хората прави ли са, когато казват, че дяволът владее хеви метъла?

- В някои случаи – да. Но не винаги. Има страхотни хеви метъл групи, които вярват в Бога и го прославят. Ние се молим преди всеки концерт.

Показва ми прогресия, наречена тритон или „Интервала на дявола”.

- Представлява тези три ноти, а тази нота слиза един тон надолу. Чуйте разликата… звучи зло, нали?

- Да, мрачно.

Затова прогресията се използва толкова често в дет метъла. Мъстейн казва, че сега е християнин, но преди не е бил.

- Майка ми беше от Свидетелите на Йехова. Израснах като свидетел и в знак на бунт започнах да се занимавам с магия. Толкова мразех на звъня на хорските врати!

Като юноша Мъстейн направил две магии. Едната – на момче, което го тормозело и биело.

- Чух, че е бил в автомобилна катастрофа и е била увредена частта от тялото, която аз бях проклел. Така разбрах, че магията е истинска.

Втората магия била върху момиче от класа му.

- Всички я искаха, включително аз. Но никога нямаше да я имам – не беше моята категория. Направих заклинанието и на следващия ден тя беше у нас.

- Убеди се, че тези магии действат?

- Да. Вярвам в тъмната страна. Повечето хора мислят, че вещици не съществуват и че черната магия не действа. А аз зная, че действа.

Мъстейн се занимавал с окултизъм и като възрастен.

- Сключих много кръвни завети, преди да чуем за СПИН. Просто е – порязвахме си палците, смесвахме кръвта и ставахме „кръвни братя”. Сега не желая да правя духовен завет, като смесвам живота си с някой друг, когото не познавам добре. В Библията пише, че кръвта е живота на човека.

Както мнозина други, с които сме говорили, Мъстейн смята, че е отворил врата за демонични сили, които силно са повлияли на живота му.

- Злоупотребата ти с алкохол беше ли свързана с влиянието на дявола?

- Не всеки път, когато пиех, правех сатанинска магия или ритуал. Но всеки път, когато правех нещо сатанинско, бях пил.

- Значи е имало връзка?

- Абсолютно.

Има песни, които Мъстейн вече не пее. Например кавъра на Sex Pistols, „Anarchy in the UK” (“Аз съм антихрист, аз съм анархист…”). Според него, така е по-щастлив.

- Мисля, че сега, когато съм християнин, съм по-опасен от преди, когато се мъчех да използвам злите сили. Сега съм въоръжен с истината.

 

--- Край на текста от предаването ---

 

Дейв е опасен, но не в смисъла, в който му се иска. Опасен е за тези, които ги сърбят ушите за метъл, но ги гризе съвестта. Той може да подпомогне такива хора в заблудата им, като им дава „пречистен” метъл.

Ако беше опасен в смисъла, който има предвид, днес стотици хиляди хора щяха да знаят за Дейв Мъстейн, обикнал Христос толкова, че да изостави удоволствието да свири за феновете си. Дейв Мъстейн, сложил край на Megadeth заради покаянието си. Подигран и намразен от мнозина колеги, журналисти и фенове, но посветен на Бога и приет в семейството му. Зает с добри дела, за които малцина разбират, защото не си прави реклама. Това би било един опасен Дейв Мъстейн. Този Дейв Мъстейн не би пял “Am I Evil” заедно със Slayer, Metallica и Anthrax. Напротив, при среща с колегите си, по-скоро би подразнил или изгонил демоните, които живеят в тях.

А ако думите му просто означават, че си е намерил по-безопасен източник на духовна сила за постигането на целите си, то… дори не е започнал да се покайва.

Освен да провали кефа на стотина фенове на Rotting Christ в Гърция и на Dissection в Израел, Мъстейн не е направил сериозни и дълбоки промени в поведението си. При това положение твърди, че е християнин, и някои ще му повярват. Защо? Защото Христовата Църква не е показала на света какво означава „християнин”. Вместо това, групите хора, които днес си присвояват името „църква”, умират за всичко светско и всъщност са светски. Християнин означава много повече от това да спреш да пиеш и да избягваш кавъри на Sex Pistols. Ако поне половината от посетителите в днешните „църкви” бяха истински християни, Дейв Мъстейн нямаше да посмее да се асоциира с тях. Защото според Библията и другите исторически книги християните винаги са били бедни, преследвани от властта и от хората от други религии, чисти по сърце, любящи, по-сплотени от което и да е семейство на земята. Те не се радват на силата, която безспорно имат над демоните, а на Божията милост и на силата, която Бог им дава, за да спрат да извършват грехове.

Когато тази радост я няма в живота ти, прибягваш до „християнски” метъл. И това показваш на света. Заради такива като вас, „християнски” метъли, хората ще повярват на Дейв Мъстейн.

 

Християнският рапър/метъл е вълка в овча кожа. Той казва: „Аз не съм зъл. Цял живот ли трябва да ви убеждавам, че това е ОК и не е зло?”

Дейв Мъстейн е вълка във вълча кожа: „Am I evil? Yes, I am! (Зъл ли съм? Да!)” Но съм християнин.

 

Лора Добрева, юли 2011

 

Free Web Hosting