Ако разпространявате този материал, молим ви да го правите безплатно, без да го променяте и да посочите източника.
http://christian-books.hit.bg

 

The Message и икуменизма


Чета статия от сайт на българска евангелска баптистка църква, която цитира американския превод на Библията "The Message". Авторът на статията явно е широко скроен човек, понеже освен The Message, цитира и католически проповедник икуменист.

http://www.ebckazanlak.com/?p=643

 

The Message (“Посланието”) е тълкувателен превод, който често си позволява богохулство. Използват го лъжеучители (Рик Уорън, Джоуъл Остийн, Джойс Мейър) и петдесятни/харизматични проповедници (Бени Хин, Джак Хейфърд, Кенет Коупланд). Ето няколко примера:

 

Йоан 10:30 „Аз и Отец сме едно”

The Message: “Аз и Отец сме с едно сърце и един ум”

 

Йоан 14:28 „Отец е по-голям от Мен”

The Message: „Отец е целта на Моя живот”

 

Колосяни 2:10 „и вие също имате пълнота в Него, който е глава на всяко началство и власт.”

The Message: “Не ви е нужен телескоп, микроскоп, нито хороскоп, за да разберете пълнотата на Христос и празнотата на вселената без Него.”

(Което, както отбелязва един американски сайт, твърде много напомня на стиховете на „Awaiting you all”, една от кришнарските песни на Джордж Харисън. Тук ставаме много, ама много широко скроени и прегръщаме Бийтълс, които едно време искаха да станат по-известни от нашия Господ. Това е някакъв нов преводачески подход, при който съвсем ясни фрази се превеждат със стиховете от песните, които преводачът слуша.)

 

1 Коринтяни 6:9-11 Или не знаете, че неправедните няма да наследят Божието царство? Не се лъжете. Нито блудниците, нито идолопоклонниците, нито прелюбодейците, нито хомосексуалистите, нито малакийците, нито крадците, нито сребролюбците, нито пияниците, нито хулителите, нито грабителите няма да наследят Божието царство. И някои от вас бяха такива, но вие бяхте измити, бяхте осветени, бяхте оправдани в Името на Господ Иисус Христос и в Духа на нашия Бог.

The Message: “Неправедните хора, които не се интересуват от Бога, няма да се присъединят към царството му. Тези, които се използват един друг и злоупотребяват един с друг; тези, които използват и злоупотребяват със секса; използват и злоупотребяват със земята и всичко на нея, не стават за живели на Божието царство. Мнозина от вас знаят от опит за какво говоря, защото доскоро вие бяхте сред тези хора. Оттогава обаче бяхте изчистени и ви беше дадено ново начало.”

Виждате една от най-важните промени тук. Икуменизмът никога няма да посмее да каже на хомосексуалистите, че са в грях. Първо, защото хиляди католически свещеници са хомосексуални педофили. Второ, защото е по-лесно да отвориш вратите за вече сформирано движение, отколкото да се мъчиш да отцепиш отделни хора от него.

А колко широко скроен е твоят проповедник? Дали не е икуменист, т.е. радетел за единна световна религия?

 

Лора Добрева, април 2011

 

Free Web Hosting